Dvärggetter

De små söta getterna som vi ofta ser i djurparker eller runt om i vårt avlånga land är dvärggetter och kommer ursprungligen från Afrika, den “svenska dvärggeten” är troligtvis en blandning av afrikanare oh något annat mindre.
Ett perfekt husdjur eller “slyklippare” De betar där andra boskapsdjur inte kommer åt. De är lätta, smidiga och älskar sly.

De avskyr regn, snöfall och hårda vindar. Därför behöver de ett hus att kunna gå in i, huset bör det finnas några kryp in och kanske några hyllor för de älskar att hoppa. Halm och hö är ett måste, de gillar att kura ihop sig i den mjuka halmen och det är inte ovanligt att man kan hitta en stor hög med killingben och killinghuvuden, att kura ihop sig med sin kompis är varmt och skönt!

Dvärggeten blir ca 15 år, mankhöjd get: 40-55 cm, mankhöjd bock: 40-58 cm
De är dräktiga i ca 5 månader och kan bli dräktiga året runt, så tänk på det om ni ha en bock. De får 1-2 killingar (Ibland även 3)
Både bock och get kan ha horn, de har korta ben och litet huvud.
De finns i ett gäng färger, svarta, vita, brun/röda, beige, cremefärgade med eller utan vitt och med eller utan tecken. Det är det som är så spännanade, att de ger en så härlig färgkombination! Pälsens täthet och längd varierar efter säsong.

Getterna är vänliga, sällskapliga och väldigt nyfikna, de är väldigt lättlärda, så med lite träning har du ett litet akrobatiskt cirkusdjur. Barn och dvärggetter är en fin kombinaton!
En promenad i koppel, kanske en tur med kälken/pulkan eller bara gosa… ingenting är omöjligt bara man har lite tålamod och gott godis.